Under julgransplundringen på tjugondag knut plockade Charlotta Landegrim och hennes grannar ner julgranen på sin innegård på Mariatorget i Stockholm.
I granen hittade hon vad hon trodde var en äppelskrutt.
Men snart började det pipa – och nu förbryllar fyndet fågelexperten.
Som varje år ska julgranen vid någon tidpunkt kastas ut från hemmet.
På Mariatorget i Stockholm förberedde Charlotta Landegrim och hennes grannar just detta, när de var i full gång att plocka ner granen som stått på deras innegård.
Pip i julgranen
Men kort därefter skulle de göra ett otroligt fynd när ett koltrastpar plötsligt började flaxa över dem.
I den gamla julgranen såg Charlotte vad hon trodde var en äppelskrutt. Men det visade sig vara små koltrastungar.
– Jag trodde att de var döda, men när jag rörde vid boet så började de pipa och röra på sig. Jag höll på att ramla av stegen av förvåning, säger Charlotta till Mitt i.
Var koltrastungar
Det visade sig att koltrastarna fått ungar. De ringde direkt till en djurambulans som hänvisade dem vidare till Stockholms vildfågel rehab.
De har låtit granen stå kvar på inrådan av rehabcentret då ungarna först om några veckor väntas kunna flyga.
Fågelkännaren Niklas Aronsson, pressansvarig för Bird Life Sverige, är häpen över fyndet. Han har jobbat som ornitolog i 30 år och har aldrig tidigare hört att koltrastar lägger ägg så tidigt på året.
– Det är exceptionellt. Definitivt utanför det normala, säger han till sajten.
Att klimatet är varmare kan vara en av orsakerna till att fåglarna lagt ägg så tidigt. Allt färre fåglar flyttar under vintern och en teori är att det artificiella ljuset i staden gör att häckningen kan ske så pass tidigt som i januari.
Klimatförändring kan påverka
Mitt i rapporterar att koltrastar vanligtvis häckar och lägger ägg i april, då de använder sig av både ljuset och dagslängden för att veta när det är dags. Ungarna kläcks sedan i maj.
Ungarna har en betydligt mindre chans att överleva kontra de som kläcks i maj, men Stockholms vildfågel rehab har erbjudit sig att hämta boet med ungarna om nödvändigt så att de överlever.
– Det kännas jättekul, men lite oroande också. Dels för hur ungarna ska klara sig. Men jag tänker också på klimatförändringarna, säger Charlotta till Mitt i.