För de flesta människor är det helt otänkbart att någon skulle göra något ont mot djur.
Och ändå dyker det då och då upp hjärtskärande fall där människor misshandlar sina underbara husdjur.
Just detta var fallet när ett fall togs upp i Telemark tingsrätt i Notodden, Norge, förra veckan.
En person åtalades efter sju orosanmälningar om sitt hundägande. Anmälningarna var av allvarlig karaktär och en oanmäld inspektion genomfördes på en mindre gård.
Resultaten var så chockerande att de ledde till en rapport och ett rättsfall om brott mot djurskyddslagen.
Den åtalade i målet dök inte upp i rätten.
Detta enligt lokaltidningen Telen i Telemark.
Lite att kritisera kring hundhållning
Trots att orosanmälningarna handlade om hundhållning så är det produktionsdjur som rättegången handlar om.
Detta beror på att representanterna från den norska livsmedelsmyndigheten inte kunde hitta något att kritisera om hundarna. De fyra hundar såg ut att må bra.
Det var dock när de kom till produktionsdjuren som de chockerande fynden dök upp.
I en av de öppna, treväggiga boxarna såg de två utmärglade och två döda ullsvin, samt ett dött får. Ullsvinen var enligt uppgift fastfrusna på marken.
Enligt den information som ägaren lämnat till den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet fanns det tio ullsvin och åtta får i boxarna. Flera av dessa hade dock sålts, dödats eller ätits.
”Det var särskilt smärtsamt att se den enda levande ullgrisen. Den var mager, pälsen var rufsig och den stod med böjd rygg”, säger ett av vittnena i rättegången.
Det sades också att båsen var dåligt rengjorda och att ytan bara bestod av jord och smuts.
Ett annat vittne skall ha sagt:
”Jag måste erkänna att jag blev chockad av vad vi såg. Det fanns ingen mat, inget vatten, inget mjukt att ligga på och det var trångt.”
Upptäckterna ledde till fyra brådskande beslut om att ge djuren mat och vatten, men också att ringa en veterinär för att kontrollera deras tillstånd. Omständigheterna rapporterades till polisen, enligt den lokala tidningen.
Polisen gjorde nya upptäckter
När polisen kom till platsen dagen därpå gjorde de ytterligare upptäckter, enligt de domstolshandlingar som Telen har fått tillgång till.
Bakom ett skjul låg kvarlevorna av en hund med halsband på och mycket vit päls runt omkring.
I rätten förklarade polisvittnet att bonden verkade visa liten empati för djuren.
Han ansåg att det knappast var klandervärt att han lät husdjuren ligga kvar på det sättet.
Utöver allt detta ska polisen ha skickat en orosanmälan till socialtjänsten på grund av de smutsiga förhållandena i huset.
Den åtalade har delvis erkänt anklagelserna och säger att han gjorde allt han kunde för att se till att djuren hade bästa möjliga förhållanden, men en svår höst och vinter gjorde det extra utmanande.
Ett fall ska ha inneburit att de inte kunde ta hand om djuren, på grund av sjukdom. Detta ska också ha varit anledningen till att flera djur såldes.
Han beskriver dock många fina stunder med ullsvinen och att han trivdes med lantarbetet.
Åklagaren yrkade på fängelsestraff
Åklagaren är dock tydlig i sin sak – bevisningen i målet har bedömt det som ett uppsåtligt brott mot djurskyddslagen.
Med andra ord djurens rätt till tillräcklig tillgång till mat och vatten och skydd mot kyla, nederbörd och vind, lämplig sovplats, bostadsutrymme och behandling för sjukdom och skador.
De åtgärder som begärts av den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet genomfördes inte. Brottet beskrivs som allvarligt.
Åklagaren yrkar därför på 90 dagars ovillkorligt fängelse, med ett avdrag på 15 dagar på grund av ett partiellt erkännande.
Det yrkas också att den tilltalade ska dömas till förbud att äga, hålla, använda, sälja, slakta eller sköta produktionsdjur till dess att den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet ger tillstånd till detta.
Den tilltalades försvarsadvokat höll inte med om att detta skulle vara ett uppsåtligt brott mot djurskyddslagen, men höll med åklagaren efter att alla fakta presenterats.
Domen i målet har ännu inte meddelats.
Vilket fruktansvärt fall… Inget djur förtjänar att behandlas på det här sättet!
Dela gärna artikeln med dina vänner för att göra ett ställningstagande och säga NEJ till djurplågeri.
LÄS MER: