Foto: Shutterstock/Shutterstock

Veterinärens skarpa varningar i sommarhettan – enkla tipsen som kan rädda din vovves liv: ”Viktigt”

Sommaren står i full blom och värmen har slagit till i stora delar av vårt avlånga land.

Härligt, tycker vissa. Men när det gäller våra fyrfotade vänner är stekhet sol och höga utomhustemperaturer inte lika trevligt.

Varje år är det hundar som dör till följd av värmeslag.

Här är veterinären Birgitta Karlssons bästa tips på hur du kan hjälpa din vovve under de varmaste dagarna.

– Värmeslag kan orsaka skador på de inre organen som hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar, säger hon till Djurbibeln.

Väldoftande blommor, kvällsdopp nere vid bryggan och ljusa kvällar.

Äntligen är sommaren här.

Efter en lång och mörk vinter har nog de allra flesta sett fram emot att få avnjuta varmare dagar med härliga aktiviteter, semester, sol och bad.

Men hur underbart det än är när fåglarna kvittrar och glassen smälter i handen så finns det också vissa saker som är extra viktiga att tänka på under sommarmånaderna.

Inte minst när det gäller våra husdjur.

Genrefoto: Shutterstock

Så kan du hjälpa din hund i värmen

För även om vi människor kan tycka att det är njutningsfullt med sol så är det viktigt att hundarna inte blir överhettade.

Under de allra varmaste dagarna förklarar veterinären Birgitta Karlsson, som arbetar på Evidensia i Jönköping, att det är viktigt att ha extra uppsikt över sin vovve.

– Se till att hunden kan få skugga och alltid har tillgång till friskt vatten. Lämna den aldrig i bilen och låt den bada om den vill, säger hon till Djurbibeln.

Genrefoto: Shutterstock

Om hundens allmäntillstånd påverkas och du uppfattar jycken som slö eller förvirrad kan det vara så att den drabbats av värmeslag.

– Då ser du att de söker sig till vatten och kyla eller kalla golv. De blir oroliga, dreglar, flåsar och flämtar. Man ser att slemhinnorna ser röda och torra ut. De kan kräkas, få diarréer, svimma, och i värsta fall kan de få en värmechock, säger hon.

– Om hunden visar tydliga tecken på värmeslag är det viktigt att snabbt uppsöka veterinär efter att du kylt ned den med svalt vatten.

Det ska du göra om hunden fått värmeslag

Det första steget du måste ta om din hund verkar ha blivit illa påverkad av temperaturen utomhus är att försöka kyla ner den.

Däremot är det viktigt att aldrig använda iskallt vatten, eftersom det kan ge motsatt effekt.

– Då ska man göra det lite försiktigt, inte med iskallt vatten eller is. Använd ljummet vatten, så att det inte blir en chock, säger Birgitta Karlsson till Djurbibeln.

Foto: Shutterstock

Lyckas du inte få ner kroppstemperaturen och om hunden känns förvirrad eller vinglig är det viktigt att uppsöka veterinär.

– Värmeslag kan orsaka skador på de inre organen som hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar.

Om den blivit så pass överhettad att organ börjat ta skada går det snabbt, förklarar Birgitta.

– Speciellt om det är en individ som är mer utsatt, som äldre och överviktiga hundar samt trubbnosiga raser som inte kan kyla sig ordentligt eftersom deras näsor är så tilltryckta. De kan inte reglera sin kroppstemperatur som vi människor som har svettkörtlar i huden. Hundarna har bara svettkörtlar i tassarna och reglerar temperaturen främst genom att flåsa.

”En del hundar är väldigt känsliga för att få våteksem”

De dagar då solen ligger på och värmer gatorna som mest rekommenderar hon också att undvika att gå på asfalt mitt på dagen, och om det är ett absolut måste kan det vara en god idé att sätta på något som skyddar tassarna – exempelvis sockor.

Många hundar tycker, precis som vi människor, om att ta ett svalkande dopp.

Detta är ett bra sätt att se till att hunden inte blir för varm, men det kan också vara en god idé att säkerställa att djuren inte går runt och är blöta hela dagen utan att torka emellanåt.

– En del hundar är väldigt känsliga för att få våteksem, särskilt de med tät päls. Det kan gå snabbt, på bara några timmar. Om det är varmt och fuktigt och de har ett litet sår, som ett fästingbett, kan det snabbt bli värre, säger Birgitta och fortsätter:

– Håll koll, särskilt på hundar med lång och tät päls som labradorer, retrievers, rottweilers, sankt bernhardshundar och liknande. Kontrollera områden som kinder, under öronlappar, nacke, hals, rygg, lår och svansrot. Vissa får snabbt stora blöta eksem och kraftig smärta och måste få veterinärhjälp.

Lämna aldrig hunden i bilen

En annan livsviktig uppmaning är att aldrig lämna ett husdjur ensam i bilen.

Graderna stiger snabbt när solen ligger på och mitt på dagen kan det vara nästan dubbelt så varmt i bilen som utomhus.

Skulle du se ett djur ensam i en bil kan det handla om liv och död, så här skriver Agria att du ska agera om detta är fallet:

  1. Känn om bildörren är öppen
  2. Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14
  3. Skriv ner registreringsnummer och klockslag
  4. Skriv ner om ventilation och lufttillförsel finns
  5. I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller hunden

Nu hjälps vi åt att sprida den här viktiga informationen vidare så alla djurägare får ta den av den!