Husdjur står för cirka 25 procent av den globala köttkonsumtionen. Samtidigt har vi ofta låg insyn i hur hundmat tillverkas, var råvarorna kommer ifrån och hur det påverkar våra hundars hälsa.
Petgoods grundare och revolutionären Pernilla Westergren vill lösa en av vår tids största utmaningar med hjälp av hundfoder baserat på insekter: en proteinkälla som kommer med många hälsofördelar för våra hundar och samtidigt också är snällare mot vår planet.
Från tanke till Petgood
Petgood startades 2020 då Pernilla fick hem sin labrador Siri och började bekanta sig med hundmat. Hon blev förvånad över bristen på transparens och kvalitet och lärde sig samtidigt att husdjur idag står för ca en fjärdedel av all köttkonsumtion.
Med andra ord har våra fyrbenta vänner en enorm miljöpåverkan. Pernilla är en miljömedveten person som brinner för hållbarhet och hälsa. Att det inte skulle finnas några högkvalitativa och hållbara alternativ för Siri fanns inte på kartan.
Efter mycket research kom hon snart i kontakt med en av världens ledande insektsfarmar som är belägen i Nederländerna. Farmen föder upp insekten svart soldatfluga, som idag är den enda animaliska proteinkällan som används i petgoods hundmat.
Insektsproteinet har en imponerande aminosyraprofil och är en högkvalitativ proteinkälla med hög smältbarhet för hundar. Vidare så växer insekterna snabbt av sig själva vilket betyder att inga oönskade tillsatser så som tillväxthormoner eller antibiotika används.
Högkvalitativ, resurssnålt – och allergivänligt
Baserat på den senaste forskningen och input från kunder så har petgoods chefsveterinär Nicky Sluczanowski, tillsammans med dietister tagit fram petgoods olika recept. Enligt Nicky så är insekter inte bara är en högkvalitativ och resurssnål proteinkälla, det är även en ”ny” proteinkälla för många hundar vilket minskar risken för en allergisk reaktion. Insektsprotein kan därmed vara fördelaktigt för hundar med allergier eller foderkänsligheter, ett vanligt problem hos många hundar.
– Vi är väldigt stolta över våra produkter som Nicky och teamet har tagit fram. Vidare är vi jätteglada att vi redan har flera tusen nöjda kunder som har valt att byta till petgood och får uppleva fördelarna med insektsbaserad hundmat, säger Pernilla.
Hank säger sitt
Hank Williams är en av petgoods fyrbenta kunder, en fransk bulldogg som från tidig ålder visat tecken på allergi mot kött och fisk. Därför har han varit känslig mot de flesta foder. Hank blev ofta dålig i magen och hade klåda mellan tårna och i öronen.
Att gå upp i vikt och bygga muskler var därför ingen lätt match. Han började testa olika typer av allergifoder, men resultatet varierade. När han testade Petgood fick han god aptit och besvären försvann successivt. Pernilla berättar att 99.9% av allt innehåll kommer från Europa, en mix av insekter, grönsaker och superfoods så som sjögräs och olivolja, samt tillsatta vitaminer och mineraler.
Fluga byggde muskelmassa med insekter
En annan hund som går på petgood är Fluga, en belgisk vallhund/Malinois. Även Fluga har haft känslig mage med lös avföring sedan hon var liten. Hos hennes ras är det tyvärr vanligt med känsliga magar. Fluga testade många olika foder och när hon provade det insektsbaserade fodret från Petgood vände magproblemen och efter cirka 2 veckor blev hennes mage stabil.
Fluga är en aktiv hund och det är viktigt med ett foder där hon får i sig all näring som behövs för att bygga muskler. Idag är Fluga stark och har ökat i muskelmassa sedan foderbytet. Båda hundarna låter hälsa att det är coolt med ett foder som är bra både för dem, magen och planeten.
Ett insektsskifte
Pernilla tror på en ketchupeffekt där fler kommer följa petgoods fotspår. Att jobba med insektsprotein i djurfoder är ett stort genombrott och en riktig win-win för både hunden och planeten. De uppfyller Jordbruksverkets alla krav och EU-direktiv.
– Vi ser ett starkt skifte i inställningen till insekter. Vi är ett innovationsbolag och kommer att fortsätta med produktutveckling med fokus på våra husdjurs och planetens hälsa, kanske även kattfoder, avslutar hon.
Text: Susanne Raaf