En olycka händer så lätt. Som djurägare kan det vara till stor hjälp att veta hur man rengör och behandlar djurets mindre skråmor eller skärsår där hemma. Du bör också vara uppmärksam på när veterinärvård behövs. Här får du veta hur du behandlar, vårdar och när du behöver söka hjälp.
Sårskador kan uppstå på många sätt. Det kan handla om rispor från grenar och kvistar i skogen, eller att djuret till exempel trampat på glas eller taggtråd. Men det kan också röra sig om sår som infekterats och blivit till en böld som inte läker.
Veterinären Gustaf Svensson berättar att man bör söka veterinärvård vid bitskador, sår som är cirka 4 till 5 centimeter stora och inte har förmågan att läka själv, eller sår som blivit kontaminerade med smuts. Likaså om djuret har ont och då det är svårt att spola rent. Sår på trampdynan kan ofta behöva något stygn. Läkningen försvåras av att djuret går, vilket gör att såret dras isär.
Vid större skärsår är det viktigt att söka veterinärvård tidigt, helst inom 8 timmar. Det förbättrar läkningsprocessen. Gustaf poängterar att djurägare inte ska gå till veterinären för mindre sår som kan behandlas hemma. De kännetecknas av att de inte är infekterade och är mindre i storlek och djup. Det är därför bra att ha sårvårdsprodukter, bandage och gärna en krage hemma.
Behandling av såret
–Om olyckan är framme, se till att få bort smutsen genom att skölja såret med en sårvårdslösning. På apotek och i välsorterade djuraffärer finns sårvårdsprodukter, till exempel spray och gel, som effektivt dödar bakterier och stödjer läkeprocessen. Det är viktigt att såret rengörs och läggs om dagligen för att undvika komplikationer och infektion. Djuret får heller inte slicka på såret. Bakterier från munnen kan leda till infektioner och man bör därför använda en krage eller täcka såret. Samma rengöringsprocedur och skyddsåtgärder gäller givetvis även sår efter en eventuell operation, med skillnaden att bandaget kan bytas mer sällan.
Första hjälpen
Om man har hund kan det vara klokt att ha med sig bandage och sårvårdslösning när man är ute i skogen för att snabbt kunna rengöra ett sår eller stoppa en blödning, om olyckan är framme.
Se till att bandagera rätt, det vill säga inte för hårt så att blodgenomströmningen till såret stoppas. Återigen, tänk på att först rengöra såret noggrant, säger Gustaf.
Sårets olika faser
–Sårläkningen kan delas in i tre faser. Den första är då såret just uppstått och är rött och inflammerat. Såret kan även vätska sig i kanterna och bilda var genom de vita blodkropparna som städar upp i såret. Mellan dag 3 till 15 går såret in i den andra, så kallade nybildningsfasen, vilket innebär att det bildas vävnad i såret. Sårkanten växer in i såret. Under fas tre, som är mognadsfasen, drar såret ihop sig och ärrvävnad bildas.
Ett mindre sår läker på cirka två veckor. Ett sår som inte har blivit infekterat eller kontaminerat känns igen på att det är laxrosa i färgen i stället för rött. Att dagligen tvätta såret med sårvårdslösning, se till att djuret inte slickar på såret och bandagera om, kommer att underlätta läkningen, avslutar Gustaf.
Susanne de Mello